· 

De Völklinger Hütte

Stalen reus met flair.

 

Inspirerend voor een fotograaf? Jazeker!

 

De Völklinger Hütte is wereldwijd de enige ijzersmelterij uit

de bloeitijd van de ijzer-en staalindustrie in de 18e en 19e eeuw die behouden is gebleven. Het gigantische hoogovencomplex, met een oppervlakte van 600.000 m2, werd in 1994 als eerste industriemonument erkend als UNESCO Werelderfgoed.

 

Indrukwekkend, duizelingwekkend, overdonderend, groots, spectaculair, sensationeel, aangrijpend. Er zijn vast nog meer superlatieven te noemen. Wat een complex!!

 

Laat ik je eerst iets vertellen over de geschiedenis van deze fabriek. Daarna neem ik je mee op een bijzondere ontdekkingsreis. 

 

De Völklinger Hütte werd zes jaar na opening (1873) al weer gesloten. De invoer van ruwijzer was zo duur geworden dat de centrale niet meer rendabel was geworden. Het werd verkocht aan de Saarbrücken-ondernemer Carl Röchling, die in 1881 weer met de productie begon. Hij vertrouwde op de productie van ruwijzer en maakte in minder dan 10 jaar de ijzer- en staalfabriek tot de grootste fabrikant van ijzer in Duitsland. Tegelijkertijd ontwikkelde het dorp Völklingen zich tot de derde grootste en soms rijkste stad van het Saarland. In de hoogtijdagen rond 1965 werkten en meer dan 17.000 mensen in de fabriek.

 

Vanaf 1883 werd de smelterij uitgebreid met zes hoogovens. Tussen 1911 en 1918 werd de erts hellende lift gebouwd waardoor alle zes de hoogovens van grondstoffen konden worden voorzien. De staalcrisis van de jaren zeventig trof ook Völklingen, en op 4 juli 1986 werd het hoogovensysteem en de blowerhal definitief stilgelegd.

 

Oké, en dan nu de rondleiding.

Verbaas je over de ingenieuze bouw van de ruim 6.000 m2 ventilatorhal, het hoogovenpark en de wereldwijd uniek hellende lift.

Stuk voor stuk technische meesterwerken. Net als het platform op bijna 30 meter hoogte van waaraf de hoogovens werden gevuld met cokes en erts. Tegenwoordig is dit een uitkijkplatform en een van de indrukwekkendste plekken op de ca. 6 km. gemarkeerde rondweg die je als bezoeker kunt afleggen.

 

Veel kijkplezier.

 

(klik op de foto's om te vergroten.)

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Sasja (donderdag, 30 juli 2020 14:14)

    Mooi Kees!