· 

Station Luik-Guillemins

Ook bij mij heeft Luik het imago een stad in verval te zijn. Lege fabriekshallen langs een donkergekleurde Maas. Troosteloze buitenwijken, met smalle huizen aangevreten door fabrieksrook. Verarmde inwoners. Snel doorheen rijden en vooral niet stoppen was jaren mijn devies als ik op weg was naar het zonnige zuiden.

 

Ten onrechte is me afgelopen maandag gebleken. Luik kruipt uit het dal en krijgt nieuw elan. Nieuwe iconen verschijnen. Het treinstation 'Luik-Guillemins' van de Spaanse Architect Santiago Calatrava is er daar één van. Gemaakt van staal, glas, wit beton en Belgische blauwe hardsteen. Het beschikt over een monumentale overkapping van 160 meter lang en 35 meter hoog. De datum van oplevering was oorspronkelijk gepland voor april 2006. Uiteindelijk vond de feestelijke opening op vrijdag 18 september 2009 plaats. 

 

 

Vaak zag ik foto's van dit gebouw op Internet voorbij komen. Het bijzondere én sierlijk lijnenspel intrigeerde me. Dat wilde ik graag op de gevoelige plaat vastleggen. Het aanvullen en afronden van mijn portfolio, voor de basisopleiding aan de FotoVakSchool, was een goede reden om er dan maar eens naar toe te gaan.  Samen met studiegenoot Karin, heb ik daar uren rondgedwaald. In eerste instantie overweldigd door al het moois dat dit station te bieden heeft (waar in godsnaam te beginnen?). Maar gaandeweg in alle rust leuke plekjes, mooie zichtlijnen en verrassende hoekjes gevonden.  Onderstaand zie je daar het resultaat van. Hopelijk geniet jij net zo van dit gebouw, zoals Karin en ik dat hebben gedaan. 

 

(klik op de foto's om te vergroten). 

Reactie schrijven

Commentaren: 0