· 

Dresden

Tijdens onze vakantie in de Sächsische Schweiz kon een bezoek aan Dresden, ook wel het 'Florence aan de Elbe' genoemd, niet ontbreken. Wandelen door Dresden, betekent een tijdreis door de geschiedenis. Voortdurend liepen Jolanda en ik verwonderd rond. Afwisselend zien we historische gebouwen; dan weer moderne architectuur.  Vooral sinds de 'Wende' van 1989 is de stad in hoog tempo zijn verleden aan het herschrijven.

 

In februari 1945 bombardeerden de geallieerden de stad en lieten het barokke centrum in rokende puinhopen achter (met 25.000 burgerdoden). In de DDR-tijd was een geen geld voor, of verlangen naar herstel.  Men wilde naar de toekomst kijken en zette moderne gebouwen van beton en glas neer. De heropbouw van de 'Frauenkirche' (geopend in 2005) gaf aanzet tot de reconstructie van de omgeving. Vrijwel het hele plein om deze kerk, de Neumarkt, is getransformeerd naar de tijd rond 1940.

 

Na ons bezoek aan het centrum wilde ik nog graag twee gebouwen zien.

 

1. Het Militair Historisch Musem: de architectuur van dit gebouw moet  uitdrukking geven aan de breuken en continuïteit in de Duitse militaire geschiedenis. De V-vormige pijl van glas, vormt een wig in het voormalige wapenarsenaal. De V-vorm refereert aan de formatie waarin de geallieerde bommenwerpers naar Dresden vlogen en de plaats waar de eerste bommen vielen. 

 

2. Die Gläserne Manufaktur: een hypermoderne autofabriek van Volkswagen. Deze fabriek bestaat voor een groot deel uit glas, waardoor het hele productieproces van buitenaf te zien is. 

 

(klik op de foto's om te vergroten)

Reactie schrijven

Commentaren: 0